Vroeger had je maar een aantal soorten camera’s. Spiegelreflex, compact camera en polaroid. Deze waren ook nog eens allemaal analoog. Tegenwoordig zijn er heel veel smaken. Zoveel zelfs dat je bijna niet meer weet welke nou voor jou geschikt is als (beginnende) fotograaf. Daarom hieronder de camera’s kort uitgelegd.
Systeemcamera
De systeemcamera is de nieuwste generatie camera. Eigenlijk een spiegelreflexcamera maar dan zonder spiegel. De systeemcamera maakt gebruik van een sensor en is daardoor ligt en compact. Waarbij je met een spiegelreflexcamera met een zoomlens al snel een paar kilo meezeult is dit niet het geval bij de systeemcamera. Dit is eigenlijk de grootste pré van een systeemcamera. Daarnaast is de systeemcamera stil want er is geen spiegel die open en dicht klapt. Vooral voor straatfotografie zijn systeemcamera’s daarom een geschikte camera.
Spiegelreflexcamera
De camera die tot voorkort het meest werd gebruikt door fotografen. De camera werkt met spiegels en is dus vrij zwaar. Wel is de camera vrij betrouwbaar en daarom nog erg geliefd onder fotografen. Camera’s als de Nikon D850 en Canon Mark 5 worden nog steeds gezien als een van de beste camera’s op dit moment. Echter zijn ze erg zwaar en worden vooral gebruikt voor professionele (studio) fotografie. Al heeft daar ook de systeemcamera zijn intrede gedaan.
Digitale camera
De opvolger van de analoge camera en heeft een revolutie teweeggebracht in het cameralandschap. Waarbij je bij analoog nog gelimiteerd was aan het aantal foto’s op een rolletje kan je nu zoveel foto’s maken als je wilt. Ook is het makkelijker om foto’s na te bewerken. Tegenwoordig zijn alle camera’s digitaal al is de analoge camera ben een come back bezig.
Analoge camera
Deze camera werkt met film. De meeste fotografen die zijn geboren voor 1985 kennen deze camera nog wel. Je fotografeerde hele rolletjes vol en dan naar de HEMA of fotowinkel om ze te laten ontwikkelen. Anno 2023 is deze camera weer in opkomst. Zeker onder kunstenaars en fotografen die meer in de art scene zitten is analoog weer helemaal terug. De kleuren zijn vaak mooier en omdat je maar beperkt kan “schieten” ben je selectiever is wat je fotografeert. Dit komt vaak de kwaliteit ten goede.
Compact camera
Dit zijn kleine digitale camera’s die vooral voor vakantie worden gebruikt of om snel wat te fotograferen. De meeste mensen beginnen met een compact camera. Er zit een vaste lens op met zoom waardoor de camera makkelijk mee te nemen is op vakantie.
Polaroidcamera
De camera voor feestjes en partijen. Vooral handig als je meteen een foto wilt hebben. Ook deze camera is weer terug van weggeweest. Deze camera zie je ook steeds meer terug in de art scene. Dit komt vooral door de aparte stijl van de foto. Er zijn speciale instagrampagina’s en fotoboeken over Polaroid fotografie.
Fullframe camera
Het gaat hierbij niet zozeer over de techniek van ontwikkelen van de foto. Bij fullframe gaat het om de grote van de sensor. Fullframe camera’s hebben een sensor die even groot is als de sensor van een analoge camera (35mm). Professionele fotografen gebruiken meestal een full frame camera omdat je hiermee mee genoeg pixels hebt om er posters, prints of ander promotiemateriaal van te maken.
Crop camera
Deze camera is het kleine broertje van de fullframe camera. De sensor is kleiner (crop) en dit betekent dan ook dat er minder op de foto komt te staan. De foto wordt als het ware aan de zijkant afgesneden. Als je de foto wilt uitvergroten dan wordt deze sneller wazig omdat er minder pixels in de foto zitten dan mij een full frame camera. Crop camera’s zijn vaak perfecte camera’s voor beginnende fotografen. De camera is veel goedkoper en lichter dan een fullframe camera. Daarom dus ideaal voor beginners.